Nu imi trebuie facultate ca sa dau cu matura sau sa spal pe jos. Si totusi, la angajare, 4 din 5 persoane nu stiu sa mature corect. Chiar si asa, curatenia pe scara de bloc presupune mult mai mult decat a matura si spala bine casa scarii. Daca vrei sa stii cu facem curatenie in scarile de bloc ramai cu mine pana la final.
Ce trebuie facut?
Curatenia pe scarile de bloc se imparte in 3 mari categorii in functie de frecventa cu care se efectueaza anumite operatiuni de curatenie:
• Operatiuni saptamanale
• Operatiuni lunare
• Operatiuni trimestriale

1.Operatiuni saptamanale
Cand vorbim de operatiuni saptamanale ne referim la maturatul si spalatul scarii de bloc, stergerea manei curente, scuturat covorase apartamente, stersul geamurille usilor de la intrare, sters manere usi, sters lift si onglinzi, maturat cale acces.
Un factor foarte important il prezinta si frecventa cu care se matura si se spala scara de bloc, cu cat scara de bloc are mai multe apartamente cu atat mai mare trebuie sa fie si frecventa cu care se face curatenie in scara de bloc.
2.Operatiuni lunare
Aici vom include toate operatiunile care nu necesita o atentie saptamanala, dar nici nu pot fi lasate pe perioade mai mari de timp cum este in cazul operatiunilor trimestriale.
In functie de specificul fiecarei scari de bloc ele pot fi efectuate de la 3 saptamani, in cazul scarilor cu trafic mai intens pana la 5 saptamani, in cazul scarilor cu trafic mai scazut.
Ele sunt: curatarea panzelor de paianjeni, stersul cutiilor postale, stersul pervazelor daca exista si stersul usilor de la intrare.
3.Operatiuni trimestriale
Desi poate parea mult 3 luni, in cazul urmatoarelor operatiuni, va asigur ca atunci cand curatenia pe scara de bloc se efectueaza cum trebuie nu va fi necesar efectuarea lor mai des.
Ele sunt: curatarea tevilor de gaz, stersul contoarelor electrice si a celor de gaz, stersul balustradei.
Cum facem curat?
Acum ca stim ce avem de facut, trebuie sa intelegem ca este important sa stim si cum sa facem curatenie. Am intalnit persoane care au lucrat ani de zile in curatenia pentru asociatii de locatari dar tineau matura in mana de parca o folosea pentru prima data.

Cum maturam?
Inainte de toate, cand vine vorba de maturat, nu maturam niciodata tragand gunoiul inspre noi, dimpotriva trebuie sa il impingem, asa evitam sa ne murdarim papucii si pantalonii de praf.
Este important sa incepem tot timpul dintr-un colt si sa ne facem un tipar de maturat pe care sa il respectam. Mai jos regasiti tiparul pe care il folosesc eu astfel incat si daca ar fi intuneric pe scara de bloc voi putea matura fara sa las gunoi in urma.
• vom incepe sa maturam de la ultimul apartament pana cand vom ajunge la scari unde vom aduna toata mizeria in faras
• maturam coltul de palier sau un loc de langa usa ultimului apartament, ridicam presul, il scuturam si il punem in locul abia maturat.
• Incercati sa nu maturati de mai multe ori in acelasi loc, ci mai degraba o singura data dar sa acoperiti toata suprafata etajului, nu doar acolo unde vedeti mizerie
• la fiecare apartament care are pres in fata usii ridicam si scutaram presul
• Cand ajungem la scari colectam toata mizeria in faras
• Scarile se matura tot timpul dinspre balustrada inspre perete pentru a evita murdarirea sau prafuirea balustradei de la etajul inferior.
Cum spalam?
Cand vine vorba de spalat, lucrurile sunt putin mai simple. Personal, cred ca este mai usor sa speli decat sa maturi intrucat la maturat sunt mult mai multe lucruri si detalii la care trebuie sa fii atent.

In primul rand, la spalat, lucrul cel mai important este sa clatim cat mai des mopul. In functie de marimea fiecarei scari de bloc si de nivelul de murdarie se poate stoarce mopul o data, de doua ori sau chiar de trei ori pe fiecare etaj, dar niciodata nu mai putin de o data pe etaj.
Spalatul este operatiunea care ne permite sa realizam cat de bine am maturat si la fel ca si in cazul maturatului este indicat sa cream un tipar.
• galeata trebuie sa stea tot timpul langa faras la capatul scarilor, daca trebuie sa stoarcem de mai multe ori mopul mergem la galeata sa il stoarcem, asa evitam sa ridicam inutil galeata.
• trebuie sa avem grija sa nu stoarcem prea mult mopul, dar nici sa nu il lasam prea ud.
• la fel ca si in cazul maturatului trebuie sa avem un tipar cand spalam, spalati mai intai marginile si pe urma cu miscari liniare partea din mijloc a etajului, ca atunci cand pe o foaie desenati un dreptunghi si incepeti sa hasurati pentru a-l umple.
• nu uitati sa spalati si tocul fiecarui usi.
Concluzie
Cu siguranta nu ne trebuie o facultate ca sa stim sa maturam sau sa spalam corect, dar un singur lucru este sigur, nu putem sa facem o treaba ca la carte fara disciplina.
2 thoughts on “Cum facem curatenie in scarile de bloc?”