Odata cu inceputul pandemiei de Covid-19 s-a schimbat si modul cum privim anumite produse de curatenie pe care le folosim, dar si modul cum privim igiena personala. Detergenti cu clor, detergenti cu alcool si dezinfectanti sunt termene foarte cautate si des intalnite, dar multa lume nu intelege diferenta intre curatenie si dezinfectie, cu atat mai mult diferenta intre un detergent si dezinfectant.

In primul rand, pentru a avea o idee cat mai clara asupra produselor pe care le folosim trebuie sa intelegem diferenta intre curatenie si dezinfectie.

Diferenta intre curatenie si dezinfectie

Modul cel mai simplu pentru a intelege care este diferenta intre cele doua, eliminand multitudinea de explicatii gasite online, este sa ne informam din surse sigure.

Diferenta intre curatenie si dezinfectie

Curatenie este: „Metoda de decontaminare care asigura îndepărtarea microorganismelor de pe suprafeţe, obiecte sau tegumente, odată cu îndepărtarea prafului şi a substanţelor organice. Aplicarea corectă a metodelor de curăţenie a suprafeţelor, obiectelor şi echipamentelor poate realiza o decontaminare de 95-98%, foarte apropiată de cea obţinută prin dezinfecţie. Prin activitatea de curăţenie se acţionează asupra tuturor microorganismelor. Nu înlocuieşte dezinfectia.”  – ORDIN nr. 185 din 6 martie 2003

 

Practic, curatenia presupune doua etape: prima etapa o reprezinta curatenia propriu zisa, iar a doua etapa o reprezinta dezinfectia.

 

 

Prin curatenie indepartam intre 95-98% dintre microorganisme, iar prin dezinfectie putem elimina pana la 99.9%.

 

 

Este de inteles ca dezinfectia si curatenia nu se pot inlocui reciproc, desi poate parea simplu, procesul de dezinfectie presupune: o curatenie corecta urmata de clatire, dezinfectarea propriu zisa, clatirea din nou urmata de uscare.

Diferenta intre detergenti si dezinfectanti

In primul rand, detergentii sunt si ei dezinfectanti, mai precis o subcategorie a dezinfectantilor.

 

 Atunci ce sunt dezinfectantii?

diferenta intre produse de curatanie

Dezinfectantii sunt agenti ce iau parte la o „Operație de distrugere a microorganismelor patogene vii din medii biologice sau de pe diverse obiecte pentru a împiedica propagarea bolilor contagioase la oameni, la animale sau la plante”.

 

 

Intrucat dezinfectanii pot fi impartiti in 3 categorii: de nivel scazut, de nivel mediu si inalt, putem sa consideram detergentii sau sapunurile ca fiind niste dezinfectanti de nivel scazut.

Ce produse de curatenie folosim?

Ce produse de curatenie sau ce dezinfectanti folosim? Difera de la caz la caz in  functie de categoria din care fac parte sau in functie de nivelul de decontaminare.

ce produse de curatenie folosim?
ce produse de curatenie folosim?

Cele doua categorii de care suntem interesati cel mai des sunt igiena umana si suprafete inanimate.

 

In cazul igienei umane, sau mai bine spus igiena personala, putem folosi sapunuri sau detergenti a caror scop il reprezinta distrugerea majoritatii bacteriilor in forma vegetativa, a unor fungi si a unor virusuri.

 

 

In cazul suprafetelor inanimate sau  acele suprafete/ustensile cu care intram foarte des in contact putem folosi dezinfectanti pe baza de clor si alcool.

 

Concluzie

 

Dezinfectantii sunt produse de curatenie cu substante active care folosite in cantitati necorespunzatoare de catre persoane neinstruite pot duce la reactii si efecte adverse daunatoare sanatatii.

 

 

Inainte de a folosi un dezinfectant care are in componenta o substanta activa trebuie sa intelegem clar ce efect va avea substanta respectiva asupra suprafetei pe care urmeaza sa o aplicam, cu atat mai mult cand suprafata poate fi chiar corpul nostru.

One thought on “Ce produse de curatenie folosim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *