Pentru a stabili cat de des ar trebui sa facem curat in scara de bloc trebuie sa luam in considerare 3 aspecte: marimea scarii de bloc, nivelul de tranzit, comportamentul locatarilor.

Cat de des ar trebui sa facem curat in scara de bloc?
Cat de des ar trebui sa facem curat in scara de bloc?

Sunt asociatii de locatari unde se matura scarile de bloc de 5 ori pe saptamana desi nu este nevoie, dar sunt si asociatii unde se matura si spala odata pe saptamana desi ar fi necesar minim doua interventii saptamanale.

 

Pentru a reusi sa ne dam seama cat de des ar trebui sa facem curat in scara de bloc va trebui intai sa raspundem la 3 intrebari ,dupa care va voi oferi si date de referinta.

 

 

1. Cate de mare este scara ta de bloc?


Primul lucru care trebuie sa il intelegem sau prima intrebare la care trebuie sa raspundem este cat de mare este scara de bloc? Logica este simpla, cu cat este mai mare scara de bloc, cu atat mai multi locatari. Cu cat mai multi locatari, cu atat mai mare posibilitatea ca scara de bloc sa se murdareasca mai repede.

 

2. Cat de tranzitata este scara ta de bloc?


Pe langa marimea scarii de bloc conteaza foarte mult si cat de mult este tranzitata. Mai mult trafic, mai multa murdarie. In general, scarile cu mai multe apartamente sunt tranzitate de mai multe persoane, dar nu este o regula.

 

Exista situatii de scari mici care sunt foarte tranzitate, dar si scari mari cu un tranzit mai mic sau scari mari dar cu lift, ceea ce face ca etajele superioare sa se mentina mai curate.

 

3. Cat de civilizati sunt locatarii din scara ta de bloc?


Mare sau mica, tranzit intens sau redus, daca locatarii din scara de bloc au obiceiuri toxice cum ar fi : lasatul pungii de gunoi menajer la usa apartamentului, aruncatul hartiilor sau chistoacelor, sau udatul in exces a florilor, nu veti avea niciodata o scara curata si ingrijita.

 

Pentru ca scara de bloc sa fie mereu curata si ingrijita nu este destul curatenia in mod regulat, ci si intretinerea ei de catre locatari. Pentru a afla cum poate fi intretinuta curatenia pe scara ta de bloc citeste si Sfaturi practice pentru o scara de bloc curata

 

Date de referinta


Daca reusesti sa raspunzi la aceste 3 intrebari vei fi in stare sa iti faci o idee destul de buna despre cat de des ar trebui sa facem curat in scara de bloc.

 

Daca totul ti se pare complicat si o mare bataie de cap, iti prezint cateva date de referinta care se aplica la 90% dintre toate scarile de bloc.

 

O interventie pe saptamana este suficienta pentru majoritatea blocurilor cu unul, doua sau 3 nivele si pentru care avem un numar nu mai mare de 15 apartamente.

 

Doua interventii pe saptamana, o interventie maturat si spalat si a doua interventie doar maturat, sunt suficiente pentru majoritatea blocurilor de 4 etaje cu numar aproximativ de 20 de apartamente. In cazul in care scara de bloc este puternic tranzitata si vecinii nu tocmai obisnuiti in a mentine curatenia se poate opta pentru doua interventii pe saptamana, dar in acest caz ambele vor presupune spalarea scarii de bloc.

 

Trei interventii pe saptamana sunt utile pentru blocuri cu un numar mai mare de 30 de apartamente, cu casa scarii destul de spatioasa si locatari neglijenti. De tinut cont ca, in cazul in care scara de bloc are mai mult de 30 de apartamente dar este prevazut cu lift se poate opta pentru 2 interventii pe saptamana. In acest caz parterul si primul nivel sunt cele mai  tranzitate si mai murdare.

 

Daca ajungeti la concluzia ca nici 3 interventii nu sunt destule pe saptamana atunci problemele nu mai tin de cat de des se face curat in scara de bloc ci mai degraba de cum este mentinuta curatenia in scara si ar trebui sa aveti o discutie serioasa cu vecinii.

 

Concluzie


Daca aplici cele 3 intrebari e mai mult decat sufiecient pentru a raspunde la intrebare, raspuns care variaza in functie de scara ta de bloc. Important este sa intelegem ca indiferent pentru cate  interventii saptamanale optezi la fel de important, poate chiar mai important, este cum se mentine curatenia pe scara ta de bloc. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *